donderdag 3 januari 2013

Begrotingen VS versus EU

Het is mooi dat de "Fiscal Cliff" is afgewend, of niet!


De begroting van de VS laat al enige jaren een groot begrotingstekort zien van ca. 1000 miljard dollar. Dit is tussen de 6 en 7% van de totale begroting van de VS. Daarbij is de totale staatsschuld afgelopen jaren opgelopen tot ca. 100% van het bruto binnenlands product (bbp). Geen mooie cijfers en vooruitzichten dus. Het gevolg van het gevoerde beleid is wel dat er sprake is van economische groei van 1 a 2%!

Binnen de EU is de situatie niet veel beter. Alhoewel de grote economieën zoals Duitsland, Engeland en Frankrijk betere cijfers laten zien dan de VS. De begrotingstekorten in de EU zijn lager en de totale schuld lijkt meer onder controle. De meeste EU landen hebben dan ook een strak beleid gevoerd m.b.t. het tekort en de totale staatschuld. De EU richtlijnen zijn immers een maximaal tekort van 3% en een totale schuld van ca 60% bbp. Het gevolg is echter wel weinig economische groei en de meeste EU landen!

Aan beide aanpakken zitten voordelen en nadelen. De voordelen voor de VS consumenten op korte termijn zijn economische groei. De nadelen zijn echter op de lange termijn hogere schulden voor de volgende generatie en eventuele hogere rente op de staatschuld, zie waarschuwingen van bijvoorbeeld Moody's. De EU heeft directe nadelen door het beleid zoals geen economische groei of zelfs recessie. Het voordeel is echter dat op lange termijn meer groei mogelijk is door minder schuld en lage rentelasten.

Het is daarom jammer dat de politiek geen lange termijn afspraken kan maken met de bevolking, met name voor de toekomstige generaties. Dan zouden we kunnen afspreken om in slechte tijden meer uit te geven en in goede tijden te sparen (of af te lossen). Historie leert echter dat dit een utopie is.

Er rest dan ook maar 1 conclusie: je huishoudboekje moet ten alle tijden op orde zijn. Wat dat betreft ben ik voorstander van het EU beleid (max 3% begrotingstekort en 60 % staatschuld van het bbp). Hoe jammer dat ook is voor de huidige generatie waartoe ik zelf behoor, het is de enige manier voor goed rentmeesterschap voor de toekomstige generatie! En daar gaat het ten slotte om in de maatschappij.

Ik hoop dan ook dat de regering van de VS en de EU landen doorpakken zodat er een mooie toekomst is voor onze kinderen.

Egon van der Veer
Diecteur instituut Economie en Management
NHL Hogeschool

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Twitter Updates

    follow me on Twitter