woensdag 12 maart 2014

De toekomst van deeltijd aan het HBO

Al enige jaren speelt er een discussie in het Hoger Onderwijs (HBO en WO) over de toekomst van het deeltijd onderwijs. Vandaag is een belangrijk advies gepubliceerd van de commissie Rinnooy Kan "Flexibel hoger onderwijs voor volwassenen.", zie hier de link.

Nederland zit in een paradox, namelijk dat het belang wat we hechten aan een Leven Lang Leren (LLL) toeneemt en dat de participatie in het deeltijd onderwijs aan het HO afneemt. Op basis van deze constatering is de commissie aan de slag gegaan.

De conclusie van de commissie kan als volgt worden samengevat:
  • Fasering van deelname (modulair)
  • Aansluiten bij praktijkervaring deelnemers (vraagsturing, elders verworven competenties)
  • Flexibele vormgeving (onafhankelijk van plaats en tijd, werkplekleren)
  • Andere vorm van financiering (vraagfinanciering)
  • Start met een aantal experimenten / pilots

De eerste reacties zijn ook al binnen van het ministerie OC&W en de Vereniging Hogescholen. Minister Bussemaker wordt aangehaald in ScienceGuide, zie deze link. Het lijkt erop dat de minister graag over de volle breedte met het advies aan de slag wil. De Vereniging Hogescholen is tevens positief over het rapport maar is terughoudend over de andere vormen van financiering, zie deze link.

Het lijkt evident dat gegeven de opstellingen vanuit OC&W, de mening van de Vereniging Hogescholen en de behoefte aan LLL in de maatschappij, dat er een transitie zal plaatsvinden van het deeltijd onderwijs in Nederland.

Als inwoner van Fryslân en medewerker aan de NHL Hogeschool (directeur Economie en Management) heb ik dan ook het gevoel van urgentie dat hier een kans ligt voor de Friese regio en haar burgers. Het investeren in LLL, het verhogen van de deelname aan Hoger Onderwijs, het versterken van de kenniseconomie en zodoende bijdragen aan de economische bedrijvigheid en "last but not least" het verrijken van elk individu middels scholing is een mooie en uitdagende opgave.

Het aangaan van deze uitdaging middels de gevraagde experimenten / pilots dient dan ook te worden opgepakt door de belangrijkste stakeholders in deze, namelijk de hogescholen, de werkgevers / bedrijven en de lokale overheden. Dit past goed binnen de al gestarte samenwerkingen van de NHL Hogeschool met Stenden en de bedrijfsleven in het Innovatie Pact Fryslân. Het samen optrekken met het MBO en het werkveld om middels de Associate Degree (2 jarig HBO) aan te sluiten bij de Friese situatie lijkt een zeer sterk startpunt gezien de grote mate van MBO geschoolde medewerkers en de aanwezige AD's bij de hogescholen.

Persoonlijk zal ik mij als Friese burger en als medewerker aan de NHL inspannen om de transitie van het deeltijdonderwijs ten goede te laten komen aan de Friese samenleving.

met vriendelijke groet,
Egon van der Veer
(op persoonlijke titel)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Twitter Updates

    follow me on Twitter