Het ministerie van onderwijs maakt zich hard voor Onderwijs2032, met als doel te bepalen wat een huidige 4 jarige moet hebben aan competenties (kennis, vaardigheden, attitude) in 2032 als hij /zij op de arbeidsmarkt komt. Zoals vaak zijn de meningen niet eenduidig wat er te doen staat en zijn er wellicht tegenstrijdige belangen.
Niet eenduidig omdat per belangengroep, bijvoorbeeld ministerie, onderwijs, instellingen en bedrijven niet op 1 lijn zitten, laat staan de burgers en politieke partijen. Hierbij kan verschil zijn over de inhoudelijke focus van de opleidingen, denk aan dimensies zoals kennis, vaardigheden, talenten, individueel, speciaal, beroepen, etc. Tegenstrijdig ook omdat zonder goede discussie er inhoudelije verschillende wensen zijn vanuit mkb bedrijven t.o.v grote bedrijven en t.o.v. Maatschappelijke instellingen. Ergo, wat we ook gaan doen het zal niet altijd positief worden ontvangen.
Aan de andere kant: stilstaan in het onderwijs is wellicht achteruitgang in het kwadraat! De wereld veranderd steeds sneller door globalisering en digitalisering.
Een belangrijk iets wat we tevens hebben geleerd is dat duurzame veranderingen in een kenniseconomie, want dat is onderwijs, het beste werken als ze van de professionals zelf komen in interactie met hun omgeving / stakeholders. Het beste is dan ook dat de overheid zich vooral beperkt tot het faciliteren en stimuleren van de verandering met duidelijke wenselijke tijdslijnen en kaders.
Aan het PO, VO, MBO, HBO en Universiteiten dan ook de opgave om pro-actief met hun eigen veranderopgave bezig te zijn en dit samen te doen met hun belangrijkste stakeholders zoals het afnemend werkveld, de leeringen/studenten en de organisaties/bedrijven. Volgens mij is het onderwijs prima in staat dit te doen en zich te verantwoorden aan de overheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten