Zoals het zich nu laat aanzien zal de economische neergang een groot gedeelte van de Nederlandse economie treffen en daarmee ook de Noordelijke en Friese economie. Na een neergang in de conjunctuur zal daarna tevens een opleving komen met vele kansen voor de snel reagerende organisaties. Om over enige tijd snel te kunnen reageren vereist dat op dit moment een inspanning om de organisaties hierop voor te bereiden.
Interessant genoeg ligt een mogelijk alternatief voor het oprapen. Gezien de teruggang in de orders en omzetten zullen vele bedrijven in zowel de maakindustrie als de dienstensector hun kosten op o.a. personeel moeten drukken. Zodra de economie weer aantrekt moeten ze de beschikbare capaciteiten van o.a. deze medewerkers weer snel mobiliseren en productief maken. De medewerkers moeten op dat moment weer over de juiste kennis, kunde en attitude beschikken om te excelleren voor hun organisaties.
De aanwezige mogelijkheden tot (her)scholing binnen Friesland zijn volop aanwezig bij de MBO’s en HBO’s, waarbij een belangrijk voordeel is te halen voor alle partijen. De medewerkers kunnen hun kennis en kunde (competenties) bijspijkeren tot een volgende niveau (bijvoorbeeld een bachelor of master). De werkgevers beschikken over beter opgeleide medewerkers die gemotiveerd zijn hiermee aan de slag te gaan. De MBO’s / HBO zien hun instroom stijgen, bekostigd door OC&W, en tegelijk hun relatie met het werkveld verstevigd.
Belangrijke voorwaarde voor deze win - win - win situatie bij resp. medewerkers - bedrijven - opleidingen is dat zij bereid zijn om alle drie te investeren: de medewerker met een tijdelijke kleinere aanstelling welke tijd hij kan gebruiken voor zijn studie; de werkgever in een bijdrage in de studiekosten; de onderwijsinstellingen tot een stuk maatwerk om deze groei te kunnen accommoderen.
Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat een dergelijk initiatief kans van slagen heeft en dat het Noord Nederland en Friesland zal voorbereiden op de toekomst na de kredietcrisis.
Als ik naar de NHL Hogeschool kijk dan kunnen we veel medewerkers opleiden op expertises zoals management, HRM, Marketing, Export, Communicatie, Bedrijfskunde en ICT. Last but not least tevens op veranderingen in de financiele kolom (bedrijfs economie, financieel service management - denk aan WfT).
Binnen de NHL zijn de volgende opleidingen in deeltijd (werk & studie) aanwezig: http://www.nhl.nl/nhl_nl/deeltijdposthbo/opleiding-overzicht/
Egon van der Veer
Directeur Economie en Management
NHL Hogeschool
Geen opmerkingen:
Een reactie posten