donderdag 26 juni 2014

'Extra investeringen in onderzoek noodzakelijk' - Nieuws VNO-NCW Online

'Extra investeringen in onderzoek noodzakelijk' - Nieuws VNO-NCW Online

Hier de integrale tekst!

zaterdag 10 mei 2014

Talent wordt zwaar overschat! - Co-createurs

Mooi stuk over #growth_mindset. Past goed bij leerlingen en studenten, van bijvoorbeeld de #NHL_Hogeschool. Past echter het best op werkzame professionals!

Talent wordt zwaar overschat! - Co-createurs

maandag 5 mei 2014

OECD rapportage over Nederland: het moet beter!

Recentelijk heeft de OECD drie rapportages uitgebracht over de stand van de Nederlandse samenleving. Het betreft hier een economische analyse, een analyse van het innovatie beleid en van het regionale beleid. De uitgebreide documenten zijn hier te lezen: OECD docs.

De economische analyse gaat vooral in op de financiële uitdagingen, denk hierbij aan de arbeidsmarkt, kosten van de zorg, pensioensysteem, bankensector en de huizenmarkt. De OECD doet een aantal aanbevelingen, zoals:

  • In balans brengen inkomsten en uitgaven overheid voor de lange termijn
  • Zorgen voor solide systeem banken (kapitaal buffers)
  • Verlaag de hypotheekaftrek en voorkom tophypotheek (dus versnel aflossing; verlaag hypotheekschulden)
  • Versterk en verbeter de financiering van het MKB
  • Versterk de innovatie door MKB (Publiek Private Samenwerkingen)
  • Verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.


De review van het Nederlands innovatie beleid geeft een positief beeld van het Nederlands beleid. De volgende aanbevelingen worden meegegeven:

  • Focus op opkomende marken
  • Zorg in het topsectorenbeleid voor goede samenwerking industrie en kennisinstellingen
  • Financiering van het MKB verbeteren
  • Faciliteren jonge/ondernemende bedrijven in hun groei
  • versterk samenwerking van de Human Capital Agenda's met topsectoren en technologische ontwikkelingen (o.a. skills).
  • versterk de rol van het HBO in hun samenwerking met de industrie (innovatie, ondernemerschap en valorisatie)



De review van het regionale beleid geeft de volgende aanbevelingen:
  • Een beter en sterker Nederlands beleid op regionaal gebied voor zowel provincies als gemeenten. Dit i.v.m. de decentralisatie van taken
  • Regionale strategie moet een sterke link hebben met de regionale speerpunten
  • Betere samenwerking tussen landelijke, provinciale en gemeentelijke aanpak
  • Topsectoren afstemmen op smart specialisation en regionaal beleid
  • Versterken van zowel provincie als gemeente in hun competenties, autonomie en inkomen om de taken goed op te pakken.
  • Voor zwakker regio's (zoals Friesland) dienen aanvullende maatregelen te worden genomen.

De directeur van het OECD (dhr. Guirra) geeft volgens mij de essentie aan van de drie rapporten, namelijk dat ze elkaar versterken daar waar de aanbevelingen worden overgenomen. Zowel de banken, regering als de huishoudens moeten als eerste hun financiën op orde krijgen voor de lange termijn. Daarnaast dient de overheid te zorgen voor een aantrekkelijk klimaat voor ondernemers (industrie, MKB, financiering), zowel centraal als decentraal (provincie: smart specialisation, innovatiebeleid). Op regionaal niveau (m.n. gemeente) dient werk te worden gemaakt van de samenleving/welzijn op gebied van zorg, participatie en werkeloosheid. 

Voor Fryslân betekent dit volgens mij een sterkere samenwerking tussen overheid (Fryslân, Leeuwarden), onderwijs (UCF, HBO's, MBO's), ondernemers (industrie, MKB), instellingen en burgers. Gezien de huidige stand van zaken binnen de noordelijke regio en in het bijzonder Fryslân zal dit op een fundamenteel andere manier moeten dan tot nu toe!



woensdag 30 april 2014

The evidence proves self-employment is great. Celebrate it!

Beste lezer,

Onderstaande stuk toont aan dat de ZZP'er in Engeland erg tevreden is met zijn zelfstandigheid. Volgens mij is dit in Nederland niet veel anders!

De afgelopen dagen was ik tevens in Berlijn en heb zelf de dynamiek en creativiteit gezien van de vele kleine bedrijfjes. Mijn gevoel is dat het hier gebeurd met een netwerk van ZZP'ers die samenwerken!

The evidence proves self-employment is great. Celebrate it!

woensdag 12 maart 2014

De toekomst van deeltijd aan het HBO

Al enige jaren speelt er een discussie in het Hoger Onderwijs (HBO en WO) over de toekomst van het deeltijd onderwijs. Vandaag is een belangrijk advies gepubliceerd van de commissie Rinnooy Kan "Flexibel hoger onderwijs voor volwassenen.", zie hier de link.

Nederland zit in een paradox, namelijk dat het belang wat we hechten aan een Leven Lang Leren (LLL) toeneemt en dat de participatie in het deeltijd onderwijs aan het HO afneemt. Op basis van deze constatering is de commissie aan de slag gegaan.

De conclusie van de commissie kan als volgt worden samengevat:
  • Fasering van deelname (modulair)
  • Aansluiten bij praktijkervaring deelnemers (vraagsturing, elders verworven competenties)
  • Flexibele vormgeving (onafhankelijk van plaats en tijd, werkplekleren)
  • Andere vorm van financiering (vraagfinanciering)
  • Start met een aantal experimenten / pilots

De eerste reacties zijn ook al binnen van het ministerie OC&W en de Vereniging Hogescholen. Minister Bussemaker wordt aangehaald in ScienceGuide, zie deze link. Het lijkt erop dat de minister graag over de volle breedte met het advies aan de slag wil. De Vereniging Hogescholen is tevens positief over het rapport maar is terughoudend over de andere vormen van financiering, zie deze link.

Het lijkt evident dat gegeven de opstellingen vanuit OC&W, de mening van de Vereniging Hogescholen en de behoefte aan LLL in de maatschappij, dat er een transitie zal plaatsvinden van het deeltijd onderwijs in Nederland.

Als inwoner van Fryslân en medewerker aan de NHL Hogeschool (directeur Economie en Management) heb ik dan ook het gevoel van urgentie dat hier een kans ligt voor de Friese regio en haar burgers. Het investeren in LLL, het verhogen van de deelname aan Hoger Onderwijs, het versterken van de kenniseconomie en zodoende bijdragen aan de economische bedrijvigheid en "last but not least" het verrijken van elk individu middels scholing is een mooie en uitdagende opgave.

Het aangaan van deze uitdaging middels de gevraagde experimenten / pilots dient dan ook te worden opgepakt door de belangrijkste stakeholders in deze, namelijk de hogescholen, de werkgevers / bedrijven en de lokale overheden. Dit past goed binnen de al gestarte samenwerkingen van de NHL Hogeschool met Stenden en de bedrijfsleven in het Innovatie Pact Fryslân. Het samen optrekken met het MBO en het werkveld om middels de Associate Degree (2 jarig HBO) aan te sluiten bij de Friese situatie lijkt een zeer sterk startpunt gezien de grote mate van MBO geschoolde medewerkers en de aanwezige AD's bij de hogescholen.

Persoonlijk zal ik mij als Friese burger en als medewerker aan de NHL inspannen om de transitie van het deeltijdonderwijs ten goede te laten komen aan de Friese samenleving.

met vriendelijke groet,
Egon van der Veer
(op persoonlijke titel)

 

zondag 2 maart 2014

Goede reflectie op Monetair beleid VS

 
Mooie reflectie op Amerikaans Monetair beleid, zoals QE en de onhoudbaarheid hiervan voor de lange termijn, lijkt me zeer bruikbaar voor HBO studenten Economie aan de NHL Hogeschool. Het lijkt erop dat het monetaire beleid van de EU (o.a. 3% norm en 60% norm) betere garanties geeft voor een financieel gezonde lange termijn!





Twitter Updates

    follow me on Twitter