Duits vernuft door volharding http://bit.ly/12pptFN @ScienceGuide.
In het genoemde AWT rapport http://bit.ly/YceCIG staat een mooi overzicht van het Duitse R&D beleid. Hieruit kan een vergelijk worden gemaakt met de Nederlandse R&D beleid.
Enkele opvallende verschillen welke in het ScienceGuide artikel staan, maar welke ik wel lees noem ik hieronder. Hierbij meld ik bij voorbaat dat mijn mening subjectief is en wordt gevormd door mijn ervaringen in toegepast R&D (KPN Research, TNO ICT) en praktijk onderzoek (NHL Hogeschool).
Als eerste valt het grote verschil van private investeringen in R&D op. Als reden worden o.a. genoemd het grote aantal industriƫle bedrijven in de Duitse economie. Veel bekende globale spelers (auto, medical, elektro, machines) maar ook de grote familiebedrijven (Hidden Champions). Deze laatste missen wij in het topsectorenbeleid van NL!
Wat als tweede opvalt is de grote hoeveelheid onderzoeksinstituten buiten de universiteiten. Uit de cijfers blijkt ook dat deze instituten veel geld vanuit de bedrijven weten aan te trekken. Vergelijkbaar met TNO binnen NL.
Wat niet in het rapport naar voren komt maar wel impliciet uit de cijfers te lezen is is dat het Duitse bedrijfsleven veel meer doet aan toegepast onderzoek. Of vanuit hun eigen R&D centra (de multinationals) of samen met het HO en onderzoeksinstituten. De Duitse fundamentele instellingen voelen daarbij een grotere verplichting om het onderzoek naar de bedrijven en instellingen te brengen. NL lijkt beter in wetenschappelijk onderzoek (o.a. gemeten via publicaties) maar minder in het valoriseren met bedrijven en instellingen zoals TNO!
Opvallend is tevens dat de Duitse regering haar innovatie ophangt aan maatschappelijke thema's van de toekomst (energie, gezondheid, mobiliteit, veiligheid en communicatie), allemaal met verbindingen naar "key technologies". Een iets meer maatschappelijke & toekomstige focus dan het Nederlandse topsectorenbeleid. wat erg kijkt naar de huidige sterktes. Hiermee sluit Duitsland goed aan bij het EU beleid (Grand Challanges)!
Cultureel gezien hechten onze oosterburen meer maatschappelijk belang aan een goede technische opleiding dan wij in Nederland. Hierdoor kiezen leerlingen dan ook eerder voor een technische opleiding in het VO, MBO en dus uiteindelijk in het HO. Ook binnen de bedrijven hebben technisch geschoolde medewerkers een hoog aanzien, zie ook het aantal managers / directeuren met een technische opleiding en doctoraal!
Mijn (gekleurde) conclusie:
Wij (NL) dienen ervoor te zorgen dat we meer R&D uitlokken in de samenwerking tussen onderwijs, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven. Deze R&D moet meer gericht zijn op praktijkgericht onderzoek en toegepast onderzoek zodat bedrijven en clusters van bedrijven directer kunnen profiteren van de opgedane inzichten in hun innovaties.
Als ons dit lukt zal het aanzien van het technische vakgebied in bedrijven en opleidingen vanzelf toenemen!